onsdag 7 oktober 2015

Sanningen om den perfekta dieten

SVT har visat en dokumentär i 2 delar som heter "Sanningen om den perfekta dieten". Det handlar om ett gäng forskare som testar individuellt anpassade dieter för 75 frivilliga överviktiga personer. De frivilliga delades in i grupper som fick olika dieter beroende på deras gener, hormoner och psyke. under 12 veckor följde de sina dieter och (spoilervarning) hela gruppen gick tillsammans ner 8 % av sin tidigare kroppsvikt. Det som är intressant med detta och som också blev slutsatsen av experimentet är att den som vill gå ner i vikt snarare behöver titta på sina matvanor och orsakerna till varför man äter, än att titta på vilken diet som är inne just nu eller som fungerat för andra.

De mer handfasta tipsen som de berättade om i det avsnitt jag såg idag var:

1. Ät långsamt, det gör att mättnadshormonet i magen ökar mer, vilket innebär att man känner sig mer mätt och mätt längre. Själv blev jag retad som barn för att jag åt långsamt och äter idag relativt snabbt, i alla fall snabbare än Rob. Så det är något att fundera vidare, det här med att sakta ner måltiderna och återta min barndoms långsamma måltider!

2. Ät frukost! De som äter frukost har en tendens att välja nyttigare mat under resten av dagen. Denna kan jag redan checka av! Gött!

3. Vid "snedsteg", återgå till de sunda vanorna så snart som möjligt, det är inte kört bara för att man äter mycket en gång. Det är lätt att tänka att varje snedsteg är ett misslyckande, men i stället är det bara ett tillfälligt avbrott och det handlar inte om dålig karaktär. Vi har möjlighet att välja något sunt nästa gång vi stoppar något i munnen, även om det senaste vi smakade var onyttigt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar